Ajankohtaista

Maittava jouluateria erityisruokavalioiselle?

Share |
07.12.2015

 
Miten loihtia herkullinen juhlaruoka, joka sopii myös erityisruokavalioon?
 
Ruoka-asioihin erikoistunut Allergia- ja astmaliiton paikallisyhdistys Pirkanmaalla muistuttaa, että useimmat ohjeet on helppo muuntaa kaikille sopivaksi.
 
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys on laatinut useita vaihtoehtoisia ohjeita perinteisiin jouluruokiin. Kookosmaidosta tehty joulupuuro sopii niin maitoallergiselle kuin vegaanille, viljoja ja gluteenia välttäville voi tehdä lanttulaatikon ja piparkakut riisijauhoilla.
 
- Ruoat ovat aivan yhtä maukkaita, vaikka ohjetta pitäisi muuttaa erityisruokavalion vuoksi. Korvaavien tuotteiden koostumus on joskus hieman erilainen ja siksi ohjeita kannattaa kokeilla ennen varsinaista juhla-ateriaa, valtakunnallinen ruoka-allergianeuvoja Tuula Jokinen Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksestä ohjeistaa.
 
Ruoka-allergianeuvonta ja verkkopalvelu auttavat
 
Yhdistyksen ruoka-allergianeuvonta auttaa kaikissa erityisruokavalioon liittyvissä kysymyksissä. Viljat, maitotuotteet ja kananmuna herättävät usein kysymyksiä. Ne ovat tyypillisiä ruoka-allergioiden aiheuttajia ja toisaalta niitä on myös melkein joka ruoassa.
 
- Vehnä, ohra ja ruis on helppo korvata esimerkiksi gluteenittomalla kauralla, riisillä, tattarilla tai maissilla. Maidollekin on vaihtoehtoja: kaura-, riisi-, soija- ja mantelijuoma sekä kookosmaito sopivat kaikki maitoallergiselle, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys neuvoo.
 
- Juuston sijaan voidaan käyttää Cheezly-soijavalmistetta ja kananmuna on helppo korvata hedelmä- tai juuressoseella. Kananmunalle on myös korvaava NoEgg-tuote, jota myydään hyvin varustetuissa ruokakaupoissa ja verkkokaupoissa.
 
Yhdistyksen Erimenu.fi -palvelu tarjoaa ohjeita ja sopivia tuotteita kriteereillä maidoton, munaton, soijaton, laktoositon ja gluteeniton. Palvelu on kaikille avoin ja maksuton. Palveluun voi myös rekisteröityä, jolloin sinne voi tallentaa tarkasti oman ruokavalion ja etsiä ohjeita sillä.
 
Lievän allergian takia ei pidä välttää
 
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys painottaa, että mitään ruoka-ainetta ei pidä välttää lievien allergiaoireiden takia. Turha välttäminen voi jopa pahentaa allergiaa ja se voi myös vaarantaa tärkeiden ravintoaineiden saannin.
 
Sen sijaan vakava ruoka-allergia täytyy ottaa vakavasti. Siedätyshoitoa ei tehdä kotikonstein, sillä pisarakin allergeeniä voi aiheuttaa henkeä uhkaavan reaktion. Jos kyseessä on vakava allergia, ruoanlaitossa täytyy olla erityisen huolellinen, ettei allergiselle tarjottavaan ruokaan sekoitu vahingossakaan allergisoivaa ruoka-ainetta.
 
Kokeile kookosriisipuuroa ja taatelipipareita!
Kookosriispuuro, neljälle
 
5 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
0,5 tl suolaa
 
Kiehauta vesi ja lisää riisi. Keitä 3 minuuttia. Lisää kookosmaito ja keitä 10 minuuttia. Sekoittele välillä. Käännä levy pois päältä ha hauduta kuumalla levyllä vielä 10 minuuttia. Lisää lopuksi suola.
 
Taatelipikkuleivät, n. 60 kpl
 
125g taateleita
1 dl vettä
125 g maidotonta margariinia
1,5 dl sokeria
1 tl soodaa
2 dl maissijauhoja
2 dl tattarijauhoja
 
Taikina kannattaa tehdä edellisenä päivänä.
 
Pilko taatelit palasiksi ja laita ne kattilaan. Lisää neste ja kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila levyltä ja lisää rasva ja sokeri. Sekoita hyvin. Anna hiukan jäähtyä ja vatkaa kuivat aineet sekaan. Leivo taikinasta ohut tanko. Leikkaa n. sentin viipaleita. Paina haarukalla ristiin kuviot pintaan. Paista 180 °C, n.15 min.
 
Lisätietoja toimituksille:
 
Dieettikokki EAT, restonomi AMK Tuula Jokinen, 045 235 2861, tavoitettavissa ma – to klo 10 – 14
 
tai ruoka-allergia@kolumbus.fi
www.pirkanmaanallergia.fi
 
www.allergia.fi
Tiedottaja Elina Demir, puh. 040 544 9728,email: tiedotus@allergia.fi
06.03.2018Kevätkokous 13.3.2018
30.10.2017Syyskokous
27.10.2017Tuoksuton viikko 30.10.?12.11.2017
21.10.2017Haluatko viedä eteenpäin allergia- ja astma-asioita?
22.05.2017Stipendi
14.05.2016Allergia- ja astmaliitto: Pistiäisallerginen, tarkista nyt kesän ensiapulääkkeet
31.03.2016Allergia- ja astmaliitto: Katupöly aiheuttaa ärsytysoireita kaikill
30.03.2016Allergiaviikko 4. ? 10.4.2016: Kukaan ei ole tahallaan allerginen!
07.03.2016Allergia- ja astmaliitto: Siitepölykausi lähellä, lääkekaappi kuntoon nyt!
19.01.2016Astma hallinnassa vai hallitseeko astma?

Siirry arkistoon »